Tropische groeten
Door: Roel
Blijf op de hoogte en volg Roel
12 Januari 2010 | Samoa, Apia
Hey mensen daar in het koude kille Nederland,
Hier weer even een update van mijn reisverhalen. De laatste keer dat ik schreef, zat ik nog in de States en nu zit ik weer ergens anders. Zoals jullie in mijn persoonlijke reactie hebben kunnen lezen, had ik een goede vlucht hier naar dit eiland. Daar kom ik later nog even op terug. Eerst behandel ik even de laatste dag in de states.
De laatste dag in de states ben ik nog even snel een bezoekje wezen brengen aan Los AngelEs (speciaal voor Jasperov) zelf. De plek waar ik heen gegaan was, was eigenlijk niet zoveel aan. Dat was wel jammer. Allicht ik kan nu tenminste ook zeggen dat ik LA downtown ook nog even heb gezien. Daarna weer terug naar het hostel om mijn tas verder in te pakken en mijn spullen klaar te maken voor mijn avondvlucht naar "the middle of nowhere" (midden van niets vrij vertaald). Want stel je de oceaan voor en dan ligt daar in het midden een klein eiland. Of eigenlijk zijn het twee eilanden.
Iets wat ik eerst niet wist, maar Samoa bestaat uit twee eilanden. Namelijk Upolo en Savaii. De taal is hier gewoon Engels. Hoewel ze eigenlijk ook nog een eigen taal hebben, namelijk Samoaans (of hoe je dat ook mag schrijven). Voordat ik hier aankwam moest ik eerst nog even een stukje vliegen. Ik had een shuttle bus vanaf het hostel naar het vliegveld, wat behoorlijk makkelijk was omdat ik dan voor de deur van de terminal waar ik moest zijn afgezet kon worden. Eerst mijn tas inpakken (vliegtuigtas om mijn grote tas heen doen) zodat de banden van mijn tas niet beschadigen, daarna kon ik inchecken. Vervolgens moest mijn bagage nog gescand worden maar ik neem aan dat het goed was, want ik heb het op het vliegveld van Samoa gewoon kunnen oppikken.
Op het vliegveld moest ik nog een paar uurtjes wachten, maar inmiddels ben ik dat wel gewend. Nog steeds is het naar mijn idee beter om op tijd te zijn in plaats van te moeten haasten en een paar uurtjes wachten is ook niet erg. Mijn vlucht was gelukkig niet vertraagd waardoor ik op tijd kon gaan boarden. Ik had express een plaatsje bij het raam uitgekozen alleen was er weinig te zien want het was donker buiten. Tijdens de vlucht kreeg ik twee keer een maaltijd en wat te drinken wat allemaal erg goed geregeld is. Air New Zealand is een goede maatschappij. Bij het entertainment systeem zit zelfs een mogelijkheid om digitaal mee te kijken met de meters van de cockpit, dus met de hoogte en snelheid en welke route we vliegen. Dat was erg leuk. Daarnaast zijn er maar liefst 22 afleveringen van de Simpsons te bekijken. :) Heb ze overigens niet allemaal gezien.
Na een aardige vlucht kwamen we aan op Samoa airport. Vanaf hier zou ik een shuttle bus nemen naar mijn hostel. Ik stapte uit het vliegtuig en kreeg gelijk een klap in mijn gezicht van de warmte. Het is hier zo ongeveer overdag 27 misschien 28 a 30 graden (Celcius wel te verstaan). Dan heb ik nog enigzins geluk dat het regenseizoen is, zodat af en toe een buitje ervoor zorgt dat het een beetje afkoelt. De warmte zorgt er overigens voor dat ik nogal weinig doe hier in de omgeving. Nou scheelt het dat er ook weinig te doen is in de omgeving dus dat scheelt. Paar dagen geleden hebben we (twee andere gasten uit mijn kamer en ik) een auto gehuurd om het eiland te bekijken. Onder andere "return to paradise beach" gezien, naar de gelijknamige film die daar schijnt opgenomen te zijn.
Verder een mooie waterval en ook zijn we naar het Tsunami gebied geweest. Dat was wel indrukwekkend moet ik zeggen. Overigens is dat maar een klein deel van dit eiland wat er getroffen is. Op sommigge plekken liggen nog wel wat brokstukken en zijn de huizen nog niet opnieuw herbouwd. Dat is toch wel indrukwekkend om te zien want het is inmiddels ruim 3 maanden geleden. Om bij sommmigge touristische attracties te komen moet je overigens hier nog wel eens extra betalen omdat het land waar je overheen gaat aan iemand toe behoort. Heel veel dorpsoudsten bezitten hier stukken land via hun familie en dan moet je betalen om hun land te doorkruisen, wat overigens maar een klein bedrag is. De laatste dag was het nog even spannend omdat de benzine op was, was het spannend of we wel het benzinestation zouden halen. Door slim rijden (uitrollen e.d.) waren we in staat het benzinestation te halen zonder te hoeven duwen.
Afgelopen 3 dagen ben ik alleen naar het andere eiland gegaan om daar rond te cruisen. Eerst de veerpont van ruim een uur waarbij je de stille oceaan (pacific ocean) overkruist wat eigenlijk toch wel een vreemd gevoel is. Op het andere eiland kan je ook niet echt verdwalen want er loopt maar een echte weg rond het eiland dat is de hoofdweg. Daarnaast zijn er nog wel wat kleine weggetjes maar die hebben niet echt een betekenis, die gaan meer naar kleine dorpjes toe. De twee nachten die ik daar heb geslapen heb ik doorgebracht in een strandhutje. Dat houdt dus in dat je vlak bij het strand slaapt en vanuit je hut het strand op kan lopen of in ieder geval de oceaan kan zien vanuit je hut. 'sMorgens wakker worden met het geluid van de oceaan en de zon is toch wel erg lekker. Ook op het andere eiland behoorlijk wat gezien en naar kerk geweest wat toch wel een heel bijzondere ervaring was, moet ik zeggen.
Toen ik onderweg was vanaf Apia, naar het andere eiland raakte ik aan de praat met iemand vanuit de States die toevallig op dezelfde vlucht zat als ik. Hij wist me iets te vertellen wat ik klaarblijkelijk gemist heb. Onderweg naar Apia zijn we geraakt door bliksem bij de neus aan de voorkant van het vliegtuig. Dat was wel even schrikken. De piloot vertelde wel dat we even een rondje om Apia vlogen om te kijken of alles in orde was, maar ik kon me niet echt een bliksemflits herinneren. Gelukkig zijn we veilig en wel geland en kon ik gerust aan mijn eiland avonturen beginnen. Maar zoals ik al zei, ik weet van niets. ;)
Voor de rest vrij weinig gedaan hier. Want het is hier gewoon te warm om echt iets te doen. Eigenlijk zou je gewoon hele dag in het water willen liggen. Want zelfs op het strand is het nog te warm. Allicht dat is mijn mening. Vandaag is alweer mijn laatste dag op dit tropische eiland en morgenochtend 7.00 uur (lokale tijd) vlieg ik door naar Tonga. Dat is anderhalf uur vliegen, maar ik verlies wel een dag door het kruisen van de datumgrens. Op dit moment is het bij jullie 12 uur later, straks is het bij jullie 12 uur vroeger vanaf mijn positie gezien. Wat overigens wel een raar idee is, zeker toen ik paar dagen geleden even naar de bank belde om wat te vragen. Het was bij mij 9 uur in de avond, maar ik werd begroet met goedemorgen omdat het daar 9 uur in de ochtend was. Overigens geen grote problemen hoor waarom ik mijn bank belde, wilde gewoon even iets zeker weten.
Wanneer ik mijn volgende verslag ga typen, weet ik nog niet. Maar de kans is vrij groot dat ik dit pas in Nieuw-Zeeland ga doen. Dus mochten jullie in de tussentijd niets van mij horen, wees dan niet ongerust; ik beschik niet altijd over internet. In Nieuw-Zeeland zal ik jullie waarschijnlijk nog meer vertellen over mijn ervaringen in Tonga wat ook weer een eilandengroep is. Wat ik daar ga beleven is een groot raadsel tot nu toe, het zal in ieder geval niet zoveel zijn behalve lekker relaxen omdat het weer daar net zo warm is.
Vanuit een warm tropisch eiland de hartelijke groeten en een Prettig Weekend. Ik ga nog even een stukje strand opzoeken voor een paar foto's. Want ja een foto zegt meer dan 1000 woorden. Dit zijn al meer dan 1000 woorden dus er is ook meer dan 1 foto, maar wanneer die komt, lat ik nog even weten.
groetjes Roel
groetjes Roel
13 Januari 2010 - 06:18
Tom:
Hey Man,
Ik ga zo vakken volgen en vries me kapot hier! Je hebt geen idee hoe wit en koud het in NL is. Zelfs sprake van een tocht met iets van 10 steden ofzo ;).
Hou je taai!
Tom -
13 Januari 2010 - 06:25
Zusje:
Jeetje, ben jaloers! Het was hier wit, toen ging ik op vakantie waar het ook wit was en toen ik terug kwam in NL was het wéér wit (en glad en koud)! Pff.. Ik ben jaloers op de tropische temperaturen bij je! Haha! Have fun! -
13 Januari 2010 - 06:27
Jolanda:
Brrr hou die warmte maar lekker vast en geniet gewoon even van het niets doen, een goede vlucht naar Tonga en tot schrijfs.
Groetjes Jolanda -
13 Januari 2010 - 07:04
Lientjuh:
Hey Roel!
Wat een heerlijk temperatuurtje :O , maar wel verschrikkelijk vochtig lijkt me dat. Ik ben reuze benieuwd naar de foto's van Samoa!! :D :D
Zoals hierboven staat is het inderdaad koud in NL en wit en glad, zelfs in Noorden is het wit, koud en glad! Maar we blijven heerlijk warm als we jouw verhalen lezen! :D
Een goede vlucht gewenst naar Tonga, geniet, geniet, geniet! ;)
Knuffels! xxx -
13 Januari 2010 - 08:15
Alexandra En Carlos:
hey roeltje,
ik hoef niet meer te zeggen dat het hier idd heel koud en wit is... en ook wij zijn jaloers maar ach met de verwarming op standje stoken komen wij ook in de buurt van tropische temperaturen hahahaha
veel plezier in tonga
groetjes vanuit nl -
13 Januari 2010 - 08:19
Paul:
Gelukkig kunnen wij ook denken dat het warm is als we lekker tegen de verwarming aanzitten :)
Veel plezier daar.
Enne als je komende maand zin hebt om mee te doen met een potje poker moet je het maar even laten weten :P
Gr. Paul -
13 Januari 2010 - 09:10
Jeroen O:
He Roel! Ik had op dit moment toch graag met je geruild, lkr chillen in zo'n hutje op het strand! Dan lopen we hier toch maar te tobben met al die sneeuw.. Maarja niks aan te doen, goed om te horen dat je het nog naar je zin hebt en zoveel meemaakt! Nog veel plezier op tonga en ik wacht weer op je volgende verslag!
Groetjes Jeroen -
13 Januari 2010 - 09:11
Astrid G.:
Hey Roel!
Misschien vind je het allemaal maar warm, maar tja, dan moet je niet naar een tropisch eiland gaan :p. Zou lekker gaan spetteren in de oceaan, luieren met een kokosnootje, net alsof het vakantie is ;). Kun je iedereen hier heerlijk jaloers maken.
Wacht met smart op de foto's, ben heel erg benieuwd. Maar vooral goed om te zien dat je zo veel beleefd en met plezier. Keep up the good work!
Astrid -
13 Januari 2010 - 11:01
Ingeborg:
Hoi Roel,
Mooie berichten! Bij witte stranden kan ik me nog wel iets voorstellen (hier is het ook wit) maar dat het zo warm en rustig is, is wel heel anders dan hier.
Groetjes vanaf het Batakantoor, waar hard gewerkt wordt en gesnowboard vanaf de motorcrossbaan :P.
Ingeborg -
13 Januari 2010 - 11:26
Je Moedertje:
hey Roelie
zullen we ruilen met 'n beetje warmte daar vandaan en 'n beetje koud hier vandaan, dan hebben we het allemaal naar ons zin.heel veel koude knuffels -
13 Januari 2010 - 13:48
Erica:
Jeee..zeg..wat een avonturen weer zeg en jaa..Roel....top hoor...je schrijft leuk dus blijven schrijven hoor!!!! Hoop dat je genoten hebt op Tonga en mocht je mijn familie in Nieuw Zeeland ontmoeten, doe ze de hartelijke groeten, ze hebben dezelfde achternaam als ik oke?? haha. Veel plezier en tot gauw weer en jaa..hier ligt nog steeds sneeuw en we genieten nog steeds!!!! -
13 Januari 2010 - 14:56
Aniek:
Hey Roel!
Wat een klein eiland! Zo midden in de oceaan. Ik heb het net ff gegoogled:) Gaaf zeg! Succes met je tijdreis en veel plezier op Tonga!
Groetjes vanuit een wit Nederland.
Aniek -
13 Januari 2010 - 20:07
Remco:
Hey Roel, ook ik zo zou met je willen ruilen. Wel warm en vochtig, maar toch heerlijk om na al je reizen tot nu toe even lekker niks te doen. Vreemd idee dat je nu daar ergens midden in de oceaan op een eilandje zit. Maar genieten doe je nog steeds, dus da's goed om te lezen. Ik ben jaloers hoor. Ben nu nog aan het werk. Zit in een kantoorpand in Nieuwegein voor een workshop, en tussendoor ff (nouja ff ) jou verslag lezen. Straks glibberen en glijden naar huis door de sneeuw. Zullen we ruilen? Veel plezier verder en 'k wacht alweer op je volgende verslag :) -
13 Januari 2010 - 21:25
Fam. N. De Jong:
Roel, Leuk om weer een verhaal te lezen. Nou, lekker op het strand liggen, lijkt ons ook wel wat.. Zeker nu het hier zo koud is... Geniet ervan........... -
13 Januari 2010 - 21:25
13 Januari 2010 - 21:26
Oje, twee x op enter gedrukt. Dooooooooeeeeeeeiiiiii -
14 Januari 2010 - 16:18
Esther:
Kijk, dat klinkt goed. Maar we mogen hier ook niet klagen. Afgelopen zondag op de Ankeveense plassen geschaatst en deed me toch wel erg denken aan jouw paradise beach (nouja, zo'n beetje dan)
Geniet ervan! -
15 Januari 2010 - 08:20
Inge Oppers (RST):
Hoi Roel, leuk om je uitgebreide verslagen te lezen! Aantal loopmaatjes teleurgesteld omdat de Halve van Egmond voor het eerst in haar geschiedenis werd afgelast vanwege het weer! Groeten en goede reis verder gewenst door Inge. -
16 Januari 2010 - 06:30
Roel Zijn Moeder:
Roel is veilig en wel in Tonga aangekomen.Het weer is daar iets beter te doen. -
16 Januari 2010 - 23:38
Mik:
Hey Ronnie,
Het heeft me even geduurd, maar ik ben weer helemaal op de hoogte van je avontuur.
Hier ligt al weken sneeuw en ik ben jaloers op jouw 'probleem' dat het te warm is.
Het is goed om te lezen dat je zelfs in Amerika aan het bokbierfestival denkt.
Heel veel plezier! knuffel