Roadtrip
Door: Roel
Blijf op de hoogte en volg Roel
09 Februari 2010 | Nieuw Zeeland, Hamilton
Daar is weer een nieuw verslag. Want ja er is weer een hele hoop gebeurd. (Die tekst heb ik toevallig net op een ander weblog gelezen, of allicht iets in die trant). Desalniettemin is het wel waar, er is bij mij een hele hoop gebeurd inmiddels. Op moment van schrijven zit ik in Hamilton of nou ja eigenlijk net buiten Hamilton. Ik zit hier in een hostel dat staat op een stuk land van ongeveer 550 acres (wat neerkomt op ongeveer 2225771 vierkante meters, best wel groot dus). Het is een boerderij van een familie en die hebben een aantal slaapplaatsen.
Hoe ik hier ben gekomen? Dat is een lang verhaal en dat ga ik dan ook in dit blog even uitleggen. De laatste keer dat ik schreef verbleef ik nog in Auckland. Hoewel dat niet eens de hoofdstad is van Nieuw-Zeeland is het wel de grootste stad. Normaal gesproken ben ik niet zo een liefhebber van grote steden. Als je opgroeit in een klein dorp als Zoeterwoude dan zijn grote steden best wel groot. Auckland daarentegen valt niet onder de GROTE steden zoals bijvoorbeeld New York. Auckland is op zich nog best wel klein en je kan er lekker in ronddwalen, vooral in de vele groene parken die de stad rijk is. Midden in de stad zijn er behoorlijk wat parken te vinden, waar je gerust een paar uur in kunt rondwandelen.
Toch had ik niet het plan om 3 maanden in Auckland te gaan verblijven. Dat zou dan wel weer een beetje mijn neus uitkomen waarschijnlijk. Zoals ik in mijn vorige verslag al had laten doorschemeren, was de planning om een auto te gaan huren. Na veel wikken en wegen en onderzoek doen op internet bleek dat een auto huren in Christchurch (op het zuid-eiland) en dan terugrijden naar Auckland (op het noord-eiland) goedkoper is dan andersom. Probleem was alleen dat ik al een vliegticket had van Christchurch naar Auckland en dan zou ik een manier moeten vinden om van Auckland naar Christchurch te gaan. Twijfel, twijfel en nog meer twijfel over wat ik zou gaan doen.
Gelukkig bood mijn nieuwsgierigheid uitkomst. Ten eerste had ik gezien dat er via het hostel de mogelijkheid was om een auto te huren tegen scherpe prijzen. Bij navraag zei de manager dat als ik een prijsopgaaf had dat hij dan wel misschien wat kon regelen. Kijk dat is altijd goed om te horen. Ten tweede waren er in de buurt van het hostel veel autoverhuur bedrijven. Van een bedrijf had ik nog niet de internetsite gecheckt en dacht ik loop gewoon even naar binnen om eens te vragen wat zij voor mij kunnen betekenen. Na uitleg van mijn plannen kwamen zij met een bedrag aanzetten wat mij wel schikte; dit bedrag was zelfs goedkoper dan als ik de auto zou huren in Christchurch en terug zou brengen in Auckland. Toen ik vroeg of ik deze prijzen ook op internet kon terugvinden, zei de beste verkoper dat dit alleen is als je binnen loopt. Hmmm, kijk dat is interessant. Als je dus bij een verhuurbedrijf binnen loopt, kan het misschien nog wel goedkoper dan als je het via internet doet.
Daarom heb ik er een dag voor uit getrokken om alle bedrijven eens te bekijken en wat informatie op te vragen welke prijs ze me konden bieden. Met deze prijzen ging ik terug naar de manager van mijn hostel en die pleegde een telefoontje naar een ander verhuurbedrijf die me het zelfs nog goedkoper konden aanbieden. :) Kijk dat noem ik nou eens zaken doen. Dus de volgende dag kon ik opgepikt worden om de betaling in orde te gaan maken. Helaas ging het allemaal niet zo simpel en de betaling lukte niet helemaal zoals ik het in gedachten had. Gelukkig waren ze daar vrij aardig in en kon ik gespreid betalen (in twee dagen) en dat zonder rente. :) Ik mocht zelfs op de eerste dag al de auto meenemen. Dus ik kon in ieder geval al beginnen met touren. Eerst terug naar mijn hostel om nog een nacht extra te boeken en dat was geen probleem. De volgende dag de rest betaald en toen ik mijn roadtrip door Nieuw-Zeeland dan echt gaan beginnen.
Allereerst ben ik naar boven gegaan maar niet gelijk naar het noordelijkste puntje. Ik heb het vooral rustig aan gedaan en onderweg meerdere malen gestopt om wat touristische attracties te bekijken. Die touristische attracties bestaan hier voornamelijk uit landschappen, maar daar hoor je mij niet over klagen. Misschien dat jullie straks gaan klagen als ik weer nieuwe foto's online ga zetten. Je moet erop rekenen dat het er een heleboel zijn van verschillende soorten landschappen. Ik zou bijna zeggen, je moet er een dag voor vrij nemen. Zover is het nog niet, de foto's staan nog niet online en tegen die tijd geef ik wel een waarschuwing.
Over waarschuwingen gesproken; Ton bedankt voor de tip van de voorrangsregel. Rare mensen, hier die Nieuw-Zeelanders. Ik begon aan mijn rit over de snelweg, wat denk je? Kom ik gewoon allemaal spookrijders tegen. Dat snap je toch niet? Maar ja om je toch maar aan te passen aan het land waar je naar op vakantie gaat, ben ik toen ook maar gaan spookrijden. Ik dacht ik tuf maar achter die kiwi's aan, dat is net zo makkelijk. Dat achteraan tuffen gaat meestal niet zo snel. Door alle bochtige wegen die het landschap rijk is kan het een tijdje duren voordat je van A naar B bent gereden. Ik heb al meerdere malen een bordje gezeien met de adviessnelheid van 25 km/uur dat terwijl de maximum snelheid op die weg 100 km/uur is. Al gaat het niet snel, het heeft me trouwens wel op een paar mooie plaatsjes gebracht onderweg naar het Noorden (niet te verwarren met Noorden in Nederland, daar gaan we later in het jaar wel weer heen). Om een idee te geven welke plaatsen ik ben geweest onderweg hier even een opsomming; Whangarei, Russel, Taipa. Vanuit Taipa ben ik naar Cape Reinga geweest, dit is het noordelijkste puntje van heel Nieuw-Zeeland. Dus veel verder noordelijk zal ik niet komen in Nieuw-Zeeland. Vanaf hier via de westkust (plaatsen als Ahipara en Dargaville) terug naar Auckland. Daar heb ik nog twee nachten geslapen en ben vervolgens via de oostkust verder naar beneden gegaan.
Daar ben ik langs plaatsen gekomen als Corromendal, Tairua (waar het hostel gerund wordt door een van oorsprong Fries stel), Whangamata en nu zit ik vlakbij Hamilton. De afstanden die ik op een dag rij zijn overigens niet zo groot. Zoals ik al eerder zei, ik stop regelmatig om even de benen te strekken en een wandeling te maken. Want onderweg zijn er genoeg plekken te zien waar je met de tourbus niet komt. Zoals iemand tegen mij zei voordat ik wegging; "Ga naar plaatsen waar nog weinig mensen zijn geweest." Nou daar ben ik ondertussen mee bezig, ik kom op plaatsen waar weinig andere gaan. Neem bijvoorbeeld deze plaats waar ik nu zit, ik denk dat nog weinig andere mij zijn voor geweest. Hier kom je alleen maar als je een auto heb namelijk (overigens met navigatie anders was ik de weg al lang kwijtgeraakt). De plaatsen die ik genoemd heb zijn trouwens alleen maar plaatsen waar ik geslapen heb (afgezien van Cape Reinga). Tussendoor heb ik nog veel meer kleine plaatsen gezien, maar daarvoor wordt mijn blog anders te lang.
Het is nu al vrij lang en ik moet nog vertellen over een dag in Auckland. Zoals in een reactie van Jasper op een eerder weblog al meldde, is er ook zoiets als de Kiwi-Experience om het land te verkennen. Dit zijn tourbussen die je van hostel naar hostel rijden en waar je met een groep dan naar toe gaat en ze stoppen onderweg bij activiteiten/bezienswaardigheden. Daar heb ik niet voor gekozen omdat de deelnemers over het algemeen in Nieuw-Zeeland vrij jonge mensen zijn die alleen maar van feesten houden. Daarnaast wilde ik graag mijn eigen weg bepalen door Nieuw-Zeeland en nu kom ik op plaatsen waar ik anders niet zou komen. Desalniettemin wilde ik het toch wel eens meemaken en daar was gelegenheid voor door middel van een dagtrip. Dit bestond uit een dag in Auckland waarbij je een stuk op de brug loopt en een aantal bezienswaardigheden rondom Auckland bezoekt en het beste is nog dat het gratis is. Kijk dat is altijd goed om te doen. Dat was een mooie dag en het beste was dat ik daar een andere Nederlander heb ontmoet met heel toevallig de naam Roelof. Hij ging ook Nieuw-Zeeland doorkruisen maar dan in 6 maanden tijd en ondertussen ook werken.
Misschien dat ik ook nog wat werk ga doen. Dat zal dan WWOOF zijn, dat is niets met honden. Dat is vrijwilligerswerk op een boerderij. Het kost niets en je krijgt er alleen voedsel en onderdak voor. Daarnaast waarschijnlijk ook een hoop gezelligheid omdat je bij een familie in huis komt. Waar ik dit ga doen en wanneer dat weet ik allemaal nog niet. Ik moet eerst eens gaan uitzoeken hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Dat zien we dan wel weer. Eerst gaan we nog rondreizen in de tussentijd ook. Waar ik morgen heen ga dat zie ik morgen wel weer. Misschien dat ik hier nog een nachtje extra blijf en vanuit hier een beetje de omgeving ga verekennen. Ik zag al een aantal leuke plaatsjes als Cambridge en Euraka. Daarnaast heb ik al een verzoekje binnen gekregen of ik op het zuid-eiland naar Alexandra wil gaan om daar wat foto's te maken. Als er nog meer verzoekjes zijn, dan hoor ik dat graag. Zoals jullie hebben kunnen lezen, ga ik niet verder naar het Noorden. Dus alles wat beneden Auckland ligt, is misschien nog te doen. Ik beloof niets, maar ik kan kijken of ik in de buurt kom.
Daarnaast wilde ik even zeggen dat ik nog goed nieuws heb en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat ik weet wanneer ik weer terug kom naar Nederland. Tenminste ik heb mijn vliegtickets weten te wijzigen en ik kan nu definitief vertellen dat ik alle leuke activiteiten (inclusief het stuiterballenfeest) ga missen. Het slechte nieuws is dat ik een dag langer wegblijf dan in eerste instantie gedacht. Dat wil zeggen, ik kom terug op schiphol op woensdag 27 Oktober 2010 om 7.00 uur in de ochtend. Pin me nog niet vast op deze tijd, want die kan nog wat veranderen en als het zover is dan laat ik jullie nog wel wat meer weten. Desalniettemin zal ik naar alle waarschijnlijkheid (het moet wel heel raar lopen als het niet zo is) op 27 Oktober weer terugkomen in Nederland. Voor de mensen die willen weten waar ik ben op hun verjaardag of op een andere speciale dag en voor de mensen die willen weten wanneer ik vlieg, volgt hier mijn reisschema:
20 APR Christchurch - Auckland 20:20
21 APR Auckland - Cairns 06:50
20 JUL Sydney - Singapore 11:20
20 JUL Singapore - Bangkok 18:35
20 SEP Singapore - Denpasar 19:00
26 OCT Denpasar - Singapore 20:05
26 OCT Singapore - Amsterdam 23:45
Voor de mensen die het niet snappen, de 4 nummers achter een plaats zijn tijden en alle tijden zijn lokale tijden. Dan rest me als laatste nog maar een ding te zeggen als afsluiting van een behoorlijk lang verhaal volgens mij. Het is alweer midden in de week en daarom daar komt ie weer; Prettig Weekend.
Groetjes Roel
09 Februari 2010 - 09:10
Astrid G.:
Hey Roel!
Mooi verslag weer. Leuk om al je avonturen te lezen :).
Hier gaat het allemaal goed. Die geblesseerde enkel... die blijkt nu echt kapot te zijn, dus binnenkort naar de orthopeed. En net begonnen met de bacheloropdracht: samen met Enno een planning maken voor een groot korenfestival. Zelf minstens zo benieuwd wat dat wordt als de organisatie.
Veel plezier met de roadtrip en jij natuurlijk ook een Prettig Weekend!
Astrid -
09 Februari 2010 - 09:48
Roberto:
Hey die Roelus. Leuk verhaal. :-) En heb je al kangeroe- en krodillenvlees gegeten? Moet er lekker zijn en heb het zelf ook al eens gehad. Ben je nog op de plek geweest waar ze de film van The Lord of the Rings hebben opgenomen? Is een mooie omgeving heb ik gelezen. Nog een fijne vakantie en een prettig weekend. We missen je hier wel. -
09 Februari 2010 - 10:38
Ingeborg:
Hee Roel,
Mooie verhalen! Zelf heb ik ook een roadtrip gedaan maar dan de iets kleinere variant, we hebben afgelopen vrijdag de autoroute verkend van de Bata :). En hij ligt er weer mooi bij. Maar hier regende het, dat is nog eens wat anders dan jouw omgeving!
Ingeborg -
09 Februari 2010 - 10:40
Giske:
Heey Roeltje!
deze keer ben ik ietsje sneller met een reactie:) Joepie!
Thanks voor (alle ;)) mooie verhalen. Ik ben er helemaal vrolijk van geworden:D
Heel veel plezier verder! Alvast een prettig weekend, pfff dat duurt nog even...
Byee! Toedoels!
Greetz! Gissie -
09 Februari 2010 - 16:32
Patricia Van Der Ven:
hi , je weet misschienniet wie ik ben maa rik fietste een keer naast je toen jij helemaal kapot ging op die bollen route en volg je sindsdien...bovendien ga ik met je vader de 4 daagse lopen dus kunnen we vaak ver jouw reis verslagen kletsen
het klinkt allemaal ok, echte hollander , zodra t maar op de pof of voor nix is.....iki heb ookmijn hart verpand aan n.z en hoop er ooit eens van die tracks te lopen
de vorige keer dat wij er waren werd ijn man helaas ziek en eindigde in t ziekenhuis en mochten we niet naar stweward island, te ver weg van een z.huis voor als er weer iets zou gebeuren, maar ik hoop daar echt nog eens terecht te komen, wie wet zit het in jouw planning
groetjes en succes,
xx patriessssssssss voor de club -
09 Februari 2010 - 17:22
Je Moedertje :
he he eindelijk weer 'n story van jou.we zaten er met velen op te wachten.
Maar het is weer de moeite van 't wachten waard.
geniet van alles om je heen.
Enne doen ze daar nog wat aan VALENTIJNSDAG????
anders fijn weekend
heel veel liefs vanuit 't weer koude Zoeterwoude
09 Februari 2010 - 20:25
Remco:
Weer een top verhaal! Zoals je moeder al schreef...we zaten al met spanning te wachten. Leuk met eigen vervoer door het land heen trekken, dan kom je tenminste ook niet op de geijkte toeristenplaatsen. En heb je al een N.Z. Valentijntje ? ;-) Gelukkig voor jou is 27 okt nog erg ver weg...maar die dag ben ik dus alvast vrij, want uitzwaaien ging niet, maar wanneer je terug bent zijn we er zeker bij ! Maar nog lang niet aan denken, je moet nog veel te veel gaan beleven. -
10 Februari 2010 - 13:29
Erica:
hee...Roel, je bent echt een avonturier zeg en wat leuk allemaal zeg!!! Mooie verhalen en jaa..neem er de tijd voor he, waarschijnlijk echt allemaal maar voor 1 keer dus geniet!!!! Wacht je foto's met smart weer af en jaa..eindelijk een mooi update van je!! En jaa..wij hebben hier vandaag weer.....SNEEUW!!!! groetjes -
10 Februari 2010 - 16:44
Alexandra:
hey roel,
klinkt goed daar....
leuk dat je aan mijn verzoekje aandacht besteed. ik kwam er echt bij toeval achter dat daar in nieuw zeeland een plaatsje is die naar mij is vernoemd hahahaha
ik ben ook zo beroemd grinnik
ik hoor snel weer van je
alexandra -
10 Februari 2010 - 16:56
Zusje:
Hey brother bear! Top verhaal weer! Zoals mama en Remco al zeiden, we zaten met smart te wachten! Het duurde toch wel erg lang, voordat je weer wat stuurde.. Maar nu begrijp ik het: je had het veelste druk met avonturen beleven! ;-) 27 oktober ga ik zeker vrij nemen! :-) Heel veel liefs -
14 Februari 2010 - 16:42
Jeroen:
Hey Roel,
Wat leuk om nog steeds van die fantastische verhalen te lezen. Dat links rijden zal wel wennen zijn, vooral die eikels die denken dat ze voorrang hebben van links:) Nou veel plezier en Groeten -
17 Februari 2010 - 11:53
Lientjuh:
Wat een lang verhaal, nee ik heb er geen 11 dagen over gedaan om te lezen hoor :P
Ik was te druk bezig met dingetjes te zoeken/regelen voor een bruiloft ;)
Ik ben die week van 26 oktober vrij, dus ik ga de marechaussee medewerkers vragen die op Schiphol werken of ze koffie hebben voor me en ga ik een bed regelen :P dan 'werk' ik wel op locatie hahaha
MAAR OPHALEN ZAL IK JE :P :D samen met mijn verloofde natuurlijk LOL -
17 Februari 2010 - 18:13
Jolanda:
Had een aantal dagen je geleden je aankondiging van een nieuw verhaal al gezien, spontaan geopend en weer gesloten, wat een eind, nu vandaag in alle rust eens even gelezen. Gaaf hoor, wat een moed om het allemaal te regelen.
Hier gisteren nog steeds sneeuw, sneeuw en sneeuw. Dus stuur gerust een beetje warmte deze kant op.
Geniet lekker verder van je reis, doe voorzichtig en tot schrijfs
Liefs Jolanda -
25 Februari 2010 - 18:36
Hans En Magda:
Hey die Roel
Genieten doe je en dat is ook de bedoeling. Lekkere temperatuur moet het nu voor je zijn na die hitte. Hier is de temp.gelukkig ook iets hoger maar nu weer veel water van boven. Eerst nog even wachten op het voorjaar en daarna de zomer en dan....... wordt het weer herfst en tja dan zit het er weer op voor je. Maar eerst nog vele maanden genieten. Groetjes Hans en Magda