Onderweg - Reisverslag uit Gladstone, Australië van Roel Jong - WaarBenJij.nu Onderweg - Reisverslag uit Gladstone, Australië van Roel Jong - WaarBenJij.nu

Onderweg

Door: Roel

Blijf op de hoogte en volg Roel

01 Juni 2010 | Australië, Gladstone

Hey mensen,

Het was weer tijd voor een update dacht ik zo. Niet dat het zo lang geleden is dat ik een verhaal heb geschreven volgens mij iets meer dan 2 weken. Maar meer omdat er eigenlijk toch wel weer aardig wat gebeurd is. De laatste keer was ik namelijk nog in Cairns en schreef ik dat ik maandag mijn bankpas ging ophalen. Dat heb ik die maandag dan ook gedaan en aangezien mijn huidige locatie geen Cairns meer is, is het ook wel te verwachten dat ik mijzelf naar beneden verplaatst heb.

Ik was dolblij dat ik mijn pas kon ophalen en ik heb hem dan ook gelijk uitgeprobeerd en het bleek dat het werkte. :) Dat is toch altijd goed, ik zou niet weten wat ik zou moeten doen als het niet zo werken. Gelukkig was dat niet het geval en na het boeken van mijn busticket en mijn hostel in de volgende plaats kon ik mij zelf op dinsdag gaan verplaatsen. (Dat is nu precies twee weken geleden). In tegenstelling tot Nieuw-Zeeland heb ik hier in Australie toch besloten om mij zelf te verplaatsen per bus. Een auto huren werd mij namelijk iets te duur (zeker als je in je eentje reist). En om een auto te kopen zag ik ook niet zitten omdat je dan elke keer weer benzine moet betalen. Dus toen toch maar besloten om met de bus te gaan reizen. Voordeel is dat ik in de bus lekker in slaap kan vallen tijdens het reizen. Daarover kom ik straks nog terug want eerst vertel ik jullie nog wat over mijn laatste momenten in Cairns.

Aangezien ik zo een goede tijd daar heb gehad, wilde ik het toch wel even in stijl afsluiten. Hoe kan je het dan beter afsluiten dan met een gezellig avondje waar natuurlijk een barbecue bij hoort. Als je denkt, alweer een BBQ? Dan kan dat kloppen, ik hou van BBQ-en. Maar dat hoef ik sommigge van jullie niet te vertellen. Aangezien het nog steeds zomer was (of allicht een warme herfst), was het prima te doen om te gaan BBQ-en. Oke het was geen luxe BBQ, slechts wat hamburgers en wat worstjes. Daarna was het tijd om nog wat biertjes te gaan drinken in de stad wat tot een heel gezellig avondje heeft geleid al met al. De volgende dag moest ik mijn spullen inpakken en was het toch echt tijd om te vertrekken. Al voelde het wel vreemd, ik heb daar bijna vier weken gezeten en als je dan weg gaat is het toch wel even wennen moet ik zeggen. Maar ja ik ging niet weg, ik ging onderweg zei ik dan maar zo. Om 13.00 uur zou mijn bus vertrekken en van het hostel waren ze zo aardig om mij af te zetten bij de busstop.

Aangezien het een bus maatschappij is die door heel het land rijdt (en geen lokale bus zoals Connexxion bijvoorbeeld) kon ik niet zomaar bij een busstop langs de weg opstappen. Eenmaal daar aangekomen kreeg ik een stoelnummer toegewezen waar ik mocht gaan zitten. Dat verbaasde me enigzins wel. Ik heb namelijk met dezelfde (soort) maatschappij gereisd in Amerika. Ze heten allebei Greyhound (hoewel hier in Australie heten ze 'Greyhound Australia' en in Amerika gewoon 'Greyhound'). Maar toch zit er wel een groot verschil in de stijl van vervoer. In Amerika zijn het namelijk wat oudere bussen waar je soms van denkt, hmmm moet dit me van A naar B brengen. Hier in Australie is dat wel anders. De bussen zijn veel luxer. Het zijn echte touringcars met een DVD speler met een TV voorin (soms twee, eentje voor en eentje in het midden). Dat betekent dat er dus ook regelmatig een film wordt afgespeeld. Mij hoor je niet klagen, ik vindt het wel relax om een beetje afleiding te hebben. Daarnaast zit er airconditioning in de bus en de stoelen zitten erg relax.

Een ander groot verschil is dat er slechts weinig mensen met de bus reizen heb ik het idee. Bijna nooit is de bus vol, grotendeels is de bus bijna leeg. Groot voordeel is dat je dus kan gaan zitten waar je wil en dat je dus ook bijna nooit iemand naast je heb zitten. Dat is wel relax omdat je dan je tas naast je kwijt kan en je tenminste je voeten naar voren kan uitstrekken. Het minste aantal mensen dat ik tot nu toe in de bus heb gehad was misschien wel gisteravond toen waren we met slechts vier mensen en de chauffeur in de bus. Dat was dus erg rustig, mijn reis duurde niet zo lang en op de plaats waar ik eruit ging (Gladstone), stapte nog drie andere mensen uit. Oftewel er was slechts een persoon die verder ging. Hij had dus de hele bus voor hem zelf. Misschien komt dat ook wel omdat er heel weinig mensen zijn die van Noord naar Zuid reizen. De meeste backpackers komen aan in Sydney of Melbourne en gaan dan naar Cairns toe. Ik doe het precies andersom. Probleem is dat ik de kou tegemoet ga, voordeel is echter dat ik op plaatsen kom waar het lekker rustig is straks. Dan zit ik tenminste niet in van die grote hostels met honderden mensen.

Aangezien ik al wist dat ik van Cairns naar beneden zou reizen en aangezien er ongeveer maar een weg langs de oostkust is, heb ik besloten om een flexibele pas te kopen. Hiermee kan ik tussen Cairns en Melbourne overal uitstappen waar ik wil. Nou moet ik wel een reservering maken voor de bus en van te voren aangeven waar ik heen ga. Maar dit staat me wel toe om ook op kleine plaatsen (zoals Gladstone) uit te stappen om gewoon even relax hier de omgeving te bekijken en niet alleen naar de grote plaatsen te gaan waar iedere backpacker heen gaat. Tussen Cairns en Gladstone heb ik dan ook verschillende tussenstops inmiddels gemaakt.

Vanaf Cairns ben ik eerst naar Mission Beach gegaan. De plaats zelf is weinig aan, maar ik ging niet voor de plaats noch voor het strand. In de zee mag je namelijk niet zwemmen in verband met gevaarlijke beestjes. Ik ging er heen om te gaan raften. Dat is met een boot door de stroomversnelling heen gaan. Nou ja dat is ongeveer kort samengevat wat je doet. Het was heel erg gaaf, al ben ik wel verschillende malen uit de boot gevallen, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Ik had wat blauwe plekken er aan over gehouden, maar ja je moet wat doen met je vrije tijd. De kans dat je een blauwe plek krijgt omdat je tegen een rots aanvalt is ook vrij groot. Ik zeg maar zo, dan had je niet uit de boot moeten vallen. Soms is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Al met al was het een unieke ervaring en weer een van die dingen die ik kan toevoegen aan mijn lijstje van dingen die ik gedaan heb toen ik aan het reizen was. :)

Vanuit Mission Beach ben ik weer doorgegaan met de bus naar Townsville. Niet zo een grote plaats, maar ik wilde hier een nachtje blijven alvorens ik naar Magnetic Island wilde gaan. Waarom het (in het Nederlands vertaald) 'magnetisch eiland' heet, geen idee. Dat moet je maar aan de mensen vragen die de naam verzonnen hebben. Ik kon er niets magnetisch ontdekken. Wat ik wel ontdekt heb daar zijn de mooie wandelpaden en het wildleven. Ik ben op de eerste dag een stukje gaan wandelen en was bij toeval op het (bijna) hoogste punt aangekomen toen de zon begon onder te gaan. Kijk dat is een goede zaak en een zeer mooie gelegenheid voor foto's te maken. Daar zijn dan ook wat behoorlijk mooie foto's gemaakt. Ze staan helaas nog niet op internet, maar dat komt wel goed. Het gezellige was ook dat ik in de bus vanaf de veerpont naar mijn hostel ik een aantal Nederlanders had ontmoet en op het eiland in hetzelfde hostel nog meer Nederlanders tegenkwam. Het was dus weer een groot aantal Nederlanders die aanwezig was daar bleek maar weer. Wat de volgende dag dus ook veel gezelligheid op bracht toen we met zen allen een biertje gingen drinken.

Zoals ik al zei, was er ook een boel wild leven daar op het eiland. Ik zat in een hostel wat gelegen was aan een koala village. Hier gaven ze demonstraties en rondleidingen met koalas en je had dus ook de mogelijkheid om (tegen betaling) een koala vast te houden. Nou, dat heb ik natuurlijk gedaan. Dat was overigens niet het enige wat ik heb vast gehouden. Ik heb ook een krokodil gekust en een slang vastgehouden en nog wat andere reptielen. Ik heb zelfs een koala in het wild gezien. Jemig, die beesten doen alleen maar aan luieren lijkt het wel. Al met al een geslaagde paar dagen. Daarna helaas weer verder met de reis en terug naar Townsville. Vanaf hier ging de reis naar Airlie Beach. (Heel veel plaatsen heten hier ... Beach). Deze plaats heb ik aangedaan omdat ik vanaf hier ging zeilen naar de Whitsundays (een eilandengroep van 74 eilanden met enorme mooie stranden, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Whitsundayeilanden). Dat was een 2 dagen en 2 nachten zeiltrip die overigens erg geslaagd was. Vele mensen weer leren kennen wat ook tot veel gezelligheid heeft geleid. Na terugkomst met elkaar wat gedronken in de avond en de volgende dag op naar Mackay.

Mackay, is een plaats waar normaal gesproken niet zoveel mensen stoppen. Dat komt omdat er eigenlijk niet zoveel te doen is. Maar ja, ik wilde juist ook op de kleine plaatsen stoppen en daarom ben ik ook daar gestopt. Beetje rondwandelen om de stad te bekijken en genieten van het zonnetje was zo een beetje het enige wat ik in Mackay heb gedaan. Er was inderdaad niet zo heel veel te beleven. Dat voor mij overigens niet uitmaakt, ik kan nu tenminste zeggen dat ik naar Mackay ben geweest. Als mensen vragen of ze daar heen moeten gaan als je kort aan tijd zit, dan zeg ik overigens nee. Maar dat terzijde. Vanuit Mackay was het door naar Rockhampton. Ook een niet al te grote plaats, maar toch wel een plaats waar wat backpackers stoppen. Hier ook weer heerlijk genoten en vooral niets gedaan. Ik heb de Fritzroy rivier gezien, die schijnt enigzins bekend te zijn. Ik had er echter nog nooit van gehoord. Voor meer informatie verwijs ik naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Fitzroy_(rivier_in_Queensland). Daaruit blijkt dat het toch wel erg groot is.

Morgenochtend ga ik weer door naar Agnes Waters. Hoe lang ik daar ga blijven, weet ik nog niet. Een ding weet ik zeker ik wil daar iets aparts gaan doen. Wat ik daar wil gaan doen dat ga ik jullie nog niet zeggen. Daarvoor moeten jullie op de volgende blog wachten. Tot die tijd groet ik jullie allen met natuurlijk de welbekende uitspraak; "Prettig Weekend".

Groetjes Roel

P.S. Ik schreef al dat ik nu ik naar beneden reis, het kouder begint te worden. Dat klopt ook wel omdat vandaag officieel de winter is begonnen in Australie. Dat is wel te merken. Overdag is het nog wel lekker met een strak blauwe lucht, maar in de avond betekent dat een heldere hemel met een heleboel sterren wat ook inhoudt dat het behoorlijk koud wordt in de avonden. Zodra de zon onder is, zakt de temperatuur. Ach, het is lang nog niet zo koud als in de Nederlandse winter.

• 01 Juni 2010 - 05:34

Lientjuh:

Wat een lekker lang verhaal weer Roel!
    Geniet er maar lekker van ben benieuwd naar je volgende blog!
    Wat betreft BBQ-en: ik zal je gaan missen binnenkort :( maar we halen het wel in!
    Dikke knuffel!
    Lientje! xxx

• 01 Juni 2010 - 05:35

Wieeeehoe!! ik was nr 1 :D :D :D

• 01 Juni 2010 - 08:30

Aniek:

Yes! Weer een bericht van Roel :) Leuk om te lezen. Mooie foto's in het vorige bericht, zo te zien veel (kokosnoten)lol gehad in Cairns. Mooie natuur ook. Veel plezier nog en geniet van de BBQ's!

• 01 Juni 2010 - 08:56

Giske:

Goedmorgen, dat is hier in Nederland!

Ik ben weer wakker, gister naar concert geweest en wat is dan beter dan ontbijten en ondertussen Roels blog lezen;)

Je blog was weer super gaaf om te lezen! Leuk dingen gedaan, lekker strak zonnetje! Vandaag schijnt hier de zon ook en het belooft alleen maar beter te worden. Jeeh!! Ik kan weer met blote (bruine) benen naar de UT. Vandaag in jurk overigens:)

Tot later!!

Giske

• 01 Juni 2010 - 14:11

Je Moedertje:

hallo zoonlief
    heb jij erover dat koala's luieren, maar dat doe jij ook hoor als ik het goed lees.
    maar genieten doe je zeker.
    knuffels van mij

• 01 Juni 2010 - 17:46

Remco:

Top verhaal weer ! En je biertjes hoef je nog steeds niet te missen gelukkig voor jou ;-) Leuk dat je ook de minder bekende plekken aan doet, dan leer je het land pas echt een beetje kennen he. Geniet van je reis en 'k wacht met spanning op je volgende blog. Ben benieuwd wat voor bijzonders je gaat doen in Agnes Waters.

• 02 Juni 2010 - 12:21

Hee Roel!

Oe ik ben heel benieuwd wat je in Agnes Waters gaat doen! Als het maar niet te eng is ;)
    Gelukkig dat je nog niet zoveel van de winter merkt. Hier is het best koud en regenachtig, niet echt zomer.
    Maar die komt er al bijna aan, de laatste tentamenweken komen dichterbij en vanavond alweer de laatste knotsbalwedstrijd.. spannend :).
    Ik ga zelf niet mee doen, heb zaterdag mijn enkelbanden gescheurd. Maar ik kan nog wel lopen :P.
    Hee de groeten, en veel plezier daar ver (onder)weg!

Ingeborg

• 02 Juni 2010 - 17:32

Zusje:

Wat een heerlijk verhaal! Die Whitsunday eilanden heb ik even opgezocht op google. Wauw zeg! Je foto's zullen ook wel prachtig zijn.. Ik ben ook benieuwd naar je Koala foto's!

Liefs en tot snel!

Ps: Bij Ingeborg is het misschien winter.. Hier in Zoetermeer is het echt lekker lente weer! Zonnetje en van de week gaat de bbq weer aan.. :)

• 02 Juni 2010 - 19:33

Erica:

Hoihoi, jeee je hebt weer een mooi verslag gemaakt zeg en jaaa..ik geniet weer volop van je verhalen...maarree...een krokodil kussen??? Gaat het verder goed met je en was dit ook een wens van je...???? Ben heel benieuwd welke wens je nu gaat vervullen, dus we blijven je volgen!!! Geniet er maar weer van en jeee....reuze leuk joh...je kaartje, we hebben hem vandaag gekregen, dank je wel. Nou....prettig weekend ook, haha en tot je volgende verslag!!!groetjes

• 09 Juni 2010 - 10:33

Hee Roeltje!

Ik moest even kwijt dat we je gemist hebben bij het BBQen afgelopen weekend. Remco kreeg de BBQ bijna niet aan en had hulp nodig hihihi Zo zie je maar dat we niet zonder je kunnen! De 19e kan hij weer laten zien of hij ervan geleerd heeft ;)

Dikke knuffels!xxx

• 09 Juni 2010 - 20:23

Esther (je Nichtje):

Ha Roel!

Zo te lezen vermaak jij je wel daar. En zo hoort het ook! Hier is bijna heel NL aan de buis gekluisterd, want vanavond/vannacht komt de verkiezingsuitslag en het spant erom: VVD of PvdA. Maar ach, wat zou jou dat ook schelen!

Geniet ze daar en tot ziens!
    Esther

• 11 Juni 2010 - 18:47

Patricia Van Der Ven:

t klinkt allemaal super gaaf
    gen iet ervan
    ook ik heb geraft met alle kinderen - en moest zelfs tekenen dat wij verantwoordelijk waren voor die kids- die eruit konden vallen - age 6/7....
    ga morgen lekker met je vader en de rest 42 ... km lopen- sounds familiar- maar dit keer gelukkig wandelen, start om 06.00.dan heb je nog wat aan je dag - motto, xx patricia

• 12 Juni 2010 - 12:32

Astrid G:

Hey Roel!

Wat tof om zo'n bijzondere plek als de Whitsunday Eilanden bezocht te hebben. En wat aardig dat ze speciaal voor jou een touringcar rond rijden ;).

Benieuwd wat je voor bijzonders gaat doen, hoop dat je adrenaline er heerlijk van rond gaat pompen!

De knotsbal-update: weer netjes boven IA geëindigd. Aankomende vrijdag BO-presentatie, twee weken later laatste tentamen en dan op voor een master... Spannend :).

Goede reis!!

Astrid

• 12 Juni 2010 - 12:33

Astrid G:

Oeh, en hoe is zo'n WK met al die backpackers uit alle culturen om je heen??

• 24 Juni 2010 - 09:43

Susan:

Ok, nu ben ik toch wel benieuwd naar wat het "aparte" is dat je hebt beloofd om te gaan doen. Misschien toch die dikke bak kopen van de pokerwinst? :P

• 29 Juni 2010 - 19:36

Hee Roel,
    Gaatie nog goed daar?
    Hier is het heerlijk zomerweer, 32 graden enzo. Jammer dat het dan nog tentamenweken zijn (vrijdag laatste vak voor de bachelor :D)
    Dan eindelijk vakantie, net als jij :P.
    Ingeborg

• 29 Juni 2010 - 19:38

Ingeborg:

Oja: kwam hier je smsje nog tegen wat je vlak voor de Bata had gestuurd. Weet niet of ik ooit al gezegd had hoe leuk ik het vond dat je aan me dacht: anders bij deze nog een keer :D.

• 30 Juni 2010 - 16:37

Je Moedertje:

1 2 3 4
    komt er nog wat van
    5 6 7 8
    we wachten al zo lang

wanneer komt er 'n vervolg?

• 01 Juli 2010 - 09:19

Lientjuh:

Ik ga hetzelfde vragen als je moeder, ik dacht er vanmorgen nog aan en je broer loopt al enkele dagen/weken aan mijn hoofd te zeuren wanneer je nou weer een update neerzet :(
    Roel: het duurt al zo lang, je gaat toch niet wachten met je update tot je in het vliegtuig zit naar NL he? :P

We wachten!!!

xxxxxx

• 01 Juli 2010 - 15:47

Zusje:

Misschien een emailtje gemist?

Nee, echt nog geen nieuwe blog! :(

• 05 Juli 2010 - 11:13

Lientje:

Mensen Roel leeft nog!
    Heb gisteren een reactie gehad:

Sorry, I am still alive. Tomorrow up to Coffs Harbour and probally there is gonna be an update of my blog...

• 17 Augustus 2010 - 13:38

Patricia Van Der Ven:

re blauwe plekken

je kent toch dat liedje van herman van veen

ik heb allen nog maar blauwe plekken van jou....???????

het gaat per slot v r om de herinneringen
    xx pat