Cairns - Reisverslag uit Cairns, Australië van Roel Jong - WaarBenJij.nu Cairns - Reisverslag uit Cairns, Australië van Roel Jong - WaarBenJij.nu

Cairns

Door: Roel

Blijf op de hoogte en volg Roel

16 Mei 2010 | Australië, Cairns

Hey mensen,

Het is weer eens tijd voor een verslag van mijn kant. De laatste was zo een beetje drie weken geleden en voor de oplettende lezers is mijn locatie nog steeds hetzelfde als mijn vorige verhaal. Waarom dat zo is? Daar kom ik later op terug. Dat betekent overigens niet dat ik in de tussentijd niets gedaan heb. Aangezien alles wat ik gedaan heb in de afgelopen tijd zo ongeveer rondom Cairns is, is de titel van mijn verslag gelijk de titel van de locatie waar ik de laatste drie weken heb verbleven.

Inmiddels ken ik zo ongeveer heel de stad uit mijn hoofd. Ik ben inmiddels al zo vaak heen en weer gelopen vanuit het hostel naar de stad en weer terug dat ik inmiddels de weg wel kan dromen. Ik kwam hier aan met het idee om slechts een aantal nachten te blijven om uit te zoeken hoe ik het beste mijzelf kon transporteren vanuit Cairns naar Sydney waarbij ik eigenlijk ook naar Melbourne wil om een aantal mensen te ontmoeten die ik eerder onderweg ben tegengekomen in de Verenigde Staten en Peru. Daarnaast wil ik ook eigenlijk de Great Ocean Road doen om naar Adeleide te gaan. Zover is het nog (lang) niet, want eerst zal ik jullie mij vertellen over mijn avonturen in Cairns.

Zoals ik al vertelde was ik van plan om slechts een aantal nachten in Cairns te blijven om daarna mijzelf langzaam aan te verplaatsen langs de oostkust van Australie. De plannen zijn echter iets gewijzigd aangezien ik nog steeds in Cairns ben zoals ik eerder vertelde. Op advies van mensen werd mij aangeraden om, als ik in Cairns ben, in ieder geval een bezoek te brengen aan Great Barrier Reef. Je kan daar namelijk geweldig snorkelen of duiken naar men zegt. Een kamergenoot vertelde mij over zijn trip naar de Great Barrier Reef waarbij hij twee nachten op een boot was gebleven. Dat leek mij wel wat en na wat informatie inwinnen bij het bedrijf besloot ik dan ook maar te boeken. Helaas werd dat boeken mij een beetje lastig gemaakt aangezien de boot die gebruikt zou worden pas weer het water in zou gaan op 4 mei. Voor mij op zich geen probleem dacht ik zo, want na wat informatie inwinnen bij de receptie waren er nog zat andere leuke dingen te doen hier in de omgeving van Cairns.

Een van de eerste dingen die ik toen heb gedaan was een tour die de naam draagt Uncle Brian's Tour. Helaas was oom Brian niet aanwezig, maar met neef Brad was het ook een zeer geslaagde dag. Voorafgaand bij het boeken konden ze van de receptie mij niet vertellen wat ik zou gaan doen, want dat zou de pret drukken namelijk. Ze zeiden dat het beste was als ik niet wist wat ik zou gaan doen. Ik ben niet moeilijk en ik dacht van ik ga het gewoon op mij af laten komen en er een geweldige dag van maken. Het enige wat ik wist dat ik zou gaan doen was dat ik een boel zou gaan zwemmen, lachen en zingen waarschijnlijk. Kortom het zou een gezellige dag worden. Dat bleek al toen neef Brad mij op kwam halen. Hij zei dat ik er uit zag als een gekke Nederlander. Nou ja deze Nederlander heeft zich ook gedragen als een gekkke Nederlander, dan welliswaar op een manier gek zoals de meeste van mij gewend zijn. Goed gek dus of beter gezegd Roel gek. Het was een zeer geslaagde dag en de foto's daarvan zijn het bewijs. Ik wist niet wat mij te wachten stond maar een helehoop mooie watervallen en een heleboel plezier en zwemmen maakte het een geweldige dag. Ik heb zelfs mogen zwemmen bij de waterval waar Peter Andre zijn clip heeft opgenomen van de video "Mysterious Girl". In eerste instantie zei het mij totaal niets moet ik zeggen, maar misschien is hij voor de vrouwelijke lezers een zeer bekend persoon. Naast een heleboel andere watervallen en ook nog eens gezwommen te hebben in een oude krater was het zowaar tijd om terug naar het hostel te gaan. Onderweg terug erg veel gelachen en gezongen in Gus (dat is de naam van de bus). Het gebied waar overigens al die watervallen en regenwoud zich bevindt, noemt men de tablelands. Deze informatie voor als iemand ooit naar Cairns toe gaat en dezelfde omgeving wil gaan bezoeken.

De volgende dag besloot ik om ook wat actie te ondernemen om te gaan kabel-skien zoals dat heet. Dat is zo een beetje ongeveer hetzelfde als jetski, maar in plaats van een boot hangt er hier een grote kabel over een meer die je voortrekt. Nadeel is dat als je in het water valt, je zelf naar de kant moet zwemmen want er is niemand die je komt ophalen. Ik heb niet op ski's gestaan maar op een kniebord gezeten na wat oefenen ging me dat vrij goed af. Ik heb nog geprobeerd met een wakeboard (soort van snowboard voor op het water) maar dat ging niet echt goed. Na afloop was het heerlijk relaxen onder het genot van een (kleine) barbecue. Daarna was het weer een aantal dagen rust alvorens ik in het weekend weer naar het regenwoud zou gaan.

Deze keer was het iets verder weg en was het minder zwemmen. Het was meer gericht op cultuur en bezienswaardigheden. Deze keer was het regenwoud namelijk bij Cape Tribulation. Misschien heb je er wel eens van gehoord, dit is namelijk het oudste regenwoud van deze planeet. Hoe oud het precies is, geen idee. Maar in ieder geval behoorlijk oud dus. Onderweg zijn we de daintree rivier over gekruisd alwaar we een krokodillentocht zouden hebben. Dit houdt in dat je over de rivier vaart in een boot en dat je dan waarschijnlijk wel een paar krokodillen gaat spotten. Helaas was het tij wat hoog waardoor we slechts een kleine krokodil hebben gezien en welliswaar een grote maar die lag meer onder water. Aan de andere kant van de rivier ging de toch weer verder in de richting van Cape Tribulation. De volgende stap van het uitstapje was een bezoek aan het regenwoud zelf, want daar kom je natuurlijk uiteindelijk voor. In dit stuk regenwoud was het mogelijk om echt door het regenwoud heen te lopen en verschillende soorten van het regenwoud te zien. Dat was erg indrukwekkend, zeker als je bekend dat het allemaal door de natuur zo gegroeid is in de loop der vele jaren. Vanaf deze tocht ging het met de bus verder naar de overnachtingsplaats in Cape Tribulation. Ik had er namelijk voor gekozen (op advies van andere backpackers en hostel) een nacht in Cape Tribulation te blijven. Het is namelijk niet elke dag dat je in de jungle kunt overnachten. Ik had daar een hostel geboekt hoewel dat meer bungalows waren. Allemaal erg goed geregeld vond ik. Bij het boeken was ook de mogelijkheid om een activiteit te doen in Cape Tribulation zoals tokkelen door de jungle of paardrijden.

Van deze opties heb ik overigens geen gebruik gemaakt, want ik had geen zin om hier veel geld voor uit te geven. Tenslotte ben ik nog wel een beetje op een budget. Daarnaast zit je in een regenwoud en dat betekent ook veel regen, maar ja dat ben ik wel gewend van Nederland. Ik besloot om gewoon lekker een stuk over het strand te wandelen en te genieten van het uitzicht. Sommigen van jullie weten wel hoe ik kan genieten als ik op het strand ben. Na een lekkere wandeling heb ik vervolgens relax van de middag kunnen genieten door middel van het lezen van mijn boek. In de avond aan de praat geraakt met mijn kamergenoot en besloten om een biertje te drinken in de bar van het beachresort, het was namelijk niet echt een hostel. De volgende dag uitgecheckt en samen met kamergenoot wederom even het strand bekeken. Het was nu droog en dat geeft toch een ander beeld moet ik zeggen. In de middag werden we weer opgepikt om onze reis voort te zetten terug naar Cairns. Dat was niet in een keer want onderweg zijn we nog even gestopt bij een uitkijkpunt en daarna nog een uurtje bij Port Douglas. Daar schijnt het beroemde 4mijl beach te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zag er wel mooi uit. Het schijnt ook dat daar veel rijke mensen wonen in Port Douglas en ik kan wel begrijpen waarom. Het is een mooie stad en prima uit te houden voor een tijdje moet ik zeggen. Vanuit Port Douglas was het weer tijd om terug te rijden naar Cairns. Eenmaal aangekomen was ik vermoeid en had zin in een avondje lekker rustig aan.

Dat werd helaas wat anders, mensen van het hostel vroegen of ik zin had om mee te gaan naar de kroeg om voetbal te kijken die avond. Chelsea moest spelen en aangezien er nogal wat Ieren/Engelsen hier aanwezig zijn, kon dat wel eens gezellig worden. Ik ben de beroerste niet en ik had wel zin erin. Dat was dezelfde avond als dat FC Twente zou spelen voor de Nederlandse competitie. Als ze zouden winnen dan zouden ze kampioen worden van de Eredivisie. Ik smste mijn ouders even of ze me na afloop van de wedstrijd op de hoogte wilde houden en dat was geen probleem. Toen ik tijdens de wedstrijd even naar de WC ging, viel mijn oog op iets veel interessanters dan de wedstrijd van Chelsea. Er was namelijk een TV in de kroeg die de wedstrijd FC Twente - NAC weergaf. Welliswaar zonder geluid omdat het ook een danscafe is, maar ook zonder geluid kan ik prima een wedstrijd volgen. Het mooie was dat er voor deze wedstrijd slecht drie andere mensen waren die geinteresseerd waren in de wedstrijd en -hoe kon het ook anders- zij waren natuurlijk ook Nederlands. Dit had tot gevolg dat ik Chelsea even links liet liggen en dat ik de wedstrijd van FC TWente live heb kunnen volgen om te zien hoe ze NAC met 2-0 versloegen en dus -eindelijk voor het eerst in de geschiedenis- kampioen zijn geworden. Ik ben best wel trots op dat kleine clubbie uit TWente waar ik 5 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Helaas heb ik ze nog nooit live kunnen zien, maar wie weet komt dat nog.

Echt een groot feest was het niet maar ik was wel blij. De volgende dag was het even relaxen en de dag daarna zou de planning zijn om te gaan snorkelen. Inmiddels was het namelijk al 4 mei. Helaas was die planning enigzins veranderd. Voordat ik naar het regenwoud was gegaan, had de organisatie opgebeld naar het hostel dat de boot nog niet klaar was en dat ze niet in het water zouden gaan tot aan 8 mei. Dat betekende dat ik nog langer moest wachten. De tijd tussenin bestond dan ook voornamelijk uit lekker luierren en vooral helemaal niets doen. Een paar hostelgenoten hadden het idee om een kleine roadtrip te gaan maken om wat watervallen te bezoeken. Ik was wel voor en met een groep van vier personen hebben we een auto gehuurd en zijn we langs (bijna) dezelfde watervallen gereden die ik in Uncle Brian's tour heb bezocht. Desalniettemin hebben we erg gelachen en geprobeerd een video op te nemen van Peter Andre, helaas kwam ik er later pas achter dat mijn camera geen geluid opneemt. Dus het is een video geworden die geen geluid bevat. En de dag daarna was het gewoon weer lekker luieren en boekje lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat beviel me tot dan toe wel erg goed.

Uiteindelijk was het 8 mei en mocht ik naar de oceaan toe. 'sMorgens om 8 uur zou ik opgehaald worden. Ik stond netjes te wachten en een paar minuten na achten werd ik keurig door de organisatie opgehaald. Daar werden we naar het kantoor gebracht om in te checken en het restant bedrag te betalen. Nadat ik betaald had werd ik door verwezen naar de wachtruimte waar we gebrieft zouden worden over onze trip. Helaas verliep dat niet zo soepel als gepland was. Ik was rond 8.15 uur in het kantoor, maar rond 11.00 uur waren we daar nog steeds. Het bleek dat er nogal wat problemen met de boot waren. Ze waren van plan de dag daarvoor de boot in het water te laten, maar de boot maakte water zodra deze in het water lag. Dat betekende dus niet veel goeds en we waren dus niet in staat om aan boord te gaan. Uiteindelijk later in de ochtend, waarbij het eerder begin middag was, mochten we aan boord. Het duurde nog wel even voordat we vertrokken, maar toen we eenmaal onderweg waren, kon de pret beginnen.

Nou ja pret, het was een vrij ruwe zee en met een grote katamaran gaat de boot nogal wat heen en weer en op en neer. Gevolg was dat er toch wel wat mensen niet lekker werden. Ik heb gelukkig geen last gehad van zeeziekte. Rond een uurtje of zeven a half acht waren we op de plaats van bestemming. Iedereen keek toen uit naar de eerste duik of snorkel (in mijn geval). Helaas was de stroming te sterk en aangezien er zoveel mensen niet lekker waren, werd besloten dat niemand het water in mocht. Dat was dus wel een grote domper. Dan maar vroeg naar bed, want ja de volgende dag zouden we om 6.00 uur gewekt worden om te gaan duiken of snorkelen. Het was ook erg vroeg de volgende ochtend en in eerste instantie werd gezegd dat het waarschijnlijk nog wel te donker zou zijn om te snorkelen zo vroeg in de ochtend. Maar ja ik had zoiets, ik heb er voor betaald dus dan wil ik er ook volop van genieten. Dus ik besloot een ochtendsnorkel te gaan doen. Het viel me alles mee met hoeveel er te zien was en ik heb heel veel moois gezien, zelfs een zeeschildpad. Heb helaas niet gevraagd hoe oud hij was. Het snorkelen was in eerste instantie wel even wennen, want dat had ik nog nooit gedaan. Maar oefening baart kunst zoals ze zeggen en na een aantal keren was ik een extreem snorkelaar. Na de ochtendsnorkel was het tijd voor ontbijt en daarna om 8.00 uur nog een keer snorkelen. Nu waren er al wat meer vissen wakker en wederom was het erg prachtig om te zien. Ik heb hier geen foto's van kunnen maken omdat mijn camera niet onderwater werkt. Allicht ik heb het niet geprobeerd, maar ik denk niet dat het werkt.

Na de ochtendsnorkel van 8.00 uur was het tijd om te verplaatsen naar een ander gedeelte van het koraal om nieuwe dingen te zien. Zo rond 11.00 uur was het weer tijd om het water in te gaan. Wederom was het voor mij snorkelen en het ging steeds beter. Toch wilde ik ook wel eens een keer duiken om wat dieper het water in te gaan. Die mogelijkheid werd aan boord aangeboden, je kon een introductie duik doen. Dat betekende dat je met een instructeur het water in ging en dat hij de hele tijd je hand vasthield. Dat leek mij wel wat, ondanks dat hij mijn hand zou vast houden, wilde ik het wel eens ervaren om echt te duiken. Om 13.00 uur nog een keer een snorkeltrip gedaan maar rond 16.00 uur was het dan toch tijd om echt een keer te gaan duiken. Eerst had ik wel wat last van mijn oren, maar later ging het beter en heb ik zelfs Nemo gevonden. Hoewel er welliswaar zeven soorten clownvissen zijn, was dit de echte Nemo van de film. Nou ja waarschijnlijk zijn vader en andere familie waarschijnlijk want deze vissen hadden twee goede vinnen en Nemo heeft maar een goede vin. Ook het koraal was prachtig om van zo dichtbij te kunnen bekijken. Al met al een hele unieke ervaring moet ik zeggen en ik denk dat als ik in Nederland terug ben dat ik dan misschien wel mijn duikbrefet wil gaan halen. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer.

Na mijn duik was ik echt zo uitgeput dat ik bijna niets anders kon doen dan lekker willen slapen. Helaas was het schip een beetje heen en weer aan het schommelen zodat slapen lastig werd en ik had nog niets gegeten. Na het avondeten even op bed gaan liggen en wat water gedronken, maar ik was zo moe dat ik besloot om op tijd weer naar bed te gaan. De volgende ochtend wilde ik tenslotte weer om 6.00 uur gaan snorkelen. Dat was mijn laatste dag en ik wilde er wel volledig van genieten moet ik zeggen. Na de snorkelling van 6.00 uur, 8.00 uur en 11.00 uur was het rond 14.00 uur toch wel weer tijd om de boot te nemen terug naar het vaste land zoals ze dat de haven van Cairns noemen. Vanaf daar werd ik weer afgezet in mijn hostel en sindsdien ben ik hier nog steeds. Dat was zo een beetje 10 mei dat ik terugkwam en dat is ruim een week geleden. Als je je afvraagt waarom ik dan nog steeds niet verplaatst ben, dan kan ik dat vertellen dat de reden is dat ik op een pakketje van de post wacht.

Enige tijd geleden is mijn bankpas kapot gegaan en ik heb een nieuwe aangevraagd. Deze is naar mijn ouders gestuurd welke hem hebben doorgestuurd naar Australie. Afgelopen vrijdag heb ik bericht gekregen dat het binnen is gekomen en daar moest ik op wachten. De planning is dan ook om komende maandag mijn pas op te halen en wat dingen uit te zoeken voordat ik op dinsdag naar alle waarschijnlijkheid verder naar beneden ga reizen. Ik heb al enigzins een idee waar ik heen wil gaan, maar hoe en wat precies weet ik nog niet. Daarnaast heb ik al een lijstje met dingen die ik nog wil doen en hoe deze avonturen aflopen dan lezen jullie de volgende keer. Voorlopig heb ik het nog wel naar mijn zin hier. De temperatuur is vrij goed zoals jullie kunnen zien. In de avond wordt het hier niet kouder dan 20 graden dus je hoort mij niet klagen. Vorige week hadden we behoorlijk wat regen, twee minuten regen, vijf minuten droog voor een paar dagen. Maar sinds vorig weekend is dat weer beter en afgelopen week was het prima te doen. Ik ga langzaam maar zeker door naar wat koudere gebieden. In Sydney schijnt het namelijk snachts te vriezen, maar ja zo erg als in Nederland zal het niet zijn en voor sneeuw hoef ik ook niet bang te zijn verwacht ik. Tot die tijd wens ik jullie in ieder geval nog een fijne dag en natuurlijk aangezien het zondag is bij mij; Prettig Weekend.

groetjes Roel

P.S. Mochten jullie na het lezen van dit verhaal geinteresseerd zijn in alle foto's die ik heb genomen, dan heb ik goed nieuws. Ik heb onlangs weer heel wat foto's op internet gezet. Ook van het zuid-eiland van Nieuw-Zeeland en alle foto's van de trips die ik in dit verslag heb beschreven. Succes met kijken en neem er maar even de tijd voor. De foto's zijn te vinden op deze link: http://picasaweb.google.com/r.j.n.dejong

• 16 Mei 2010 - 06:13

Nicp De Jong:

snorkelen en duiken, dat klinkt goed, Roel !!

Leuke, mooie,geinige foto's....Zo te zien en te lezen, is het fantastisch... grt..

• 16 Mei 2010 - 09:17

Astrid G:

Hey Roel!

Leuk om weer te lezen (en zien!) dat het goed met je gaat en dat je zo aan het genieten bent :).

Boel foto's; misschien moet je een paar collegeuren inplannen om alle verhalen met de foto's er bij te vertellen ;).

Veel plezier nog in Australië!!

Astrid

• 16 Mei 2010 - 11:39

Remco:

Wauw...wat weer een boeiend verhaal. Je hebt alweer veel bijzondere dingen gedaan en gezien, ondanks je "lange" verblijf in Cairns. En Roel op een strand...ja daar kan ik me wel wat bij voorstellen :) Veel foto's ook weer geupload...heb ik van de week weer wat te doen, tussen het werken door ;-)

Groetjes, Remco

• 16 Mei 2010 - 16:10

Zusje:

He broertje! Top verhaal.. Als je in NL je duikbrevet gaat halen, dan gaan we dat samen doen, ok?

Liefs

• 16 Mei 2010 - 16:47

Jeroen D:

Ha die Roel,

Wat een leuk verhaaltje en foto's weer. Alleen mis ik het verhaal van de bikini girls waar jij mee aant dansen bent.
    Nou have fun en ik wacht op je volgende verhaaltje.

Groeten Jeroen

• 16 Mei 2010 - 16:58

Jolanda:

Roel, weer een super gaaf verslag en hele mooie foto's!!!

Geniet lekker verder en tot je volgende verslag

Groetjes uit Oegstgeest

• 16 Mei 2010 - 21:20

Alexandra:

hey roel...
    wat gaaf he snorkelen... en je zie zo veel op de bodem,
    trouwens nog bedankt voor je foto's van de plaats alexandra... ik heb het trouwens niet terug kunnen lezen in je reisverslag...
    dus voor alle mensen die ook de berichtjes lezen...
    vriend roel is speciaal voor mij (alexandra) naar het plaatsje alexandra in nieuw zeeland geweest om daar foto's te maken en van daar uit een kaartje te sturen, thanx man...

groetjes en succes roel
    liefs alexandra

• 17 Mei 2010 - 07:13

Paul Z:

Hey Roel
    Jij hebt dezelfde camera als mij toch?
    Dat betekent dat hij wel geluid opneemt maar niet afspeelt. Je moet het geluid op een pc beluisteren.
    Veel plezier nog :)

• 17 Mei 2010 - 16:57

Giske:

Heey Roeltje!

je verhaal is weer super tof! Ik heb het met plezier gelezen, ik werd er weer wakker van.

Momenteel is het weer in Nederland iets minder leuk! Het regent en dat is niet leuk, als je je was net buiten hebt opgehangen;)

In Nederland houden we ons staand, ondanks jouw gemis! Afgelopen weekend EWI Trip gehad, met veel tranen van het lachen, plezier, nutteloze opmerkingen, slechte foto's als resultaat!

Tot babbels!

Giske

• 17 Mei 2010 - 19:19

ERica:

jeee...Roelie...wat een verhalen en avonturen weer zeg. Je moet echter wel geduld soms hebben hee..maar oke,....relaxed...je hebt nog effies..haha...groetjes en ga je foto's bekijken!!!

• 19 Mei 2010 - 08:30

Sjors:

Ha die Roel! Klinkt als een ontzettend vette tijd daar. Mooi dat je er zo ontzettend veel plezier aan beleefd.
    Ook was ik vandaag aangenaam verrast bij het halen van de post voor Abacus, er zat een kaartje bij van onze enige echte Roel die ondertussen al maandenlang weekend aan het houden is. Bedankt voor dit mooie kaartje! Krijg er zelf ook weer zin van om lekker om een strand te liggen in de zon of een duik te nemen in de zee of een meertje.

Namens iedereen in de Abacuskamer bedankt voor je kaartje en nog heel veel plezier!

Sjors.

• 20 Mei 2010 - 12:45

Stoja:

Ha die Roel,

altijd weer leuk om je verhalen te lezen + je mooie foto's te bekijken.

Bedankt nog trouwens voor de kaart ;)

Tot ziens bij Karwei

• 21 Mei 2010 - 14:17

Je Moedertje:

hallo kanjer
    volgens mij geniet je heel erg, dat blijkt uit al je verhalen.
    wel 'n late reactie vanuit z'woude, maar ja druk druk.
    nogmaals dank voor je lieve kaart met eigen gemaakt gedicht op moederdag.
    ik kijk weer uit naar je volgende update.
    heel veel liefs

• 22 Mei 2010 - 19:11

Annet :

Hoi Roel,

Ik was benieuwd wat jij deed tijdens 'mijn' marathon in Leiden, klinkt wel goed...
    Uitslagen? www.marathon.nl > uitslagen > startnr 779...